+48 33 817 71 94

Polędwica wołowa po królewsku

Składniki:

  • 90 dag polędwicy wołowej (wykrojonej ze środkowej części)
  • kopiasta łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki



Sos:

  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • cebula
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • duży kieliszek białego, wytrawnego wina
  • mały kieliszek madery lub czerwonego wina
  • sól
  • pieprz



liczba porcji / 6

czas przygotowania / 60 min

stopień trudności / średniotrudne

kaloryczność / średniokaloryczne

koszt / drogie



Polędwicę wycieramy skropioną octem ściereczką, usuwamy błony, smarujemy ze wszystkich stron masłem, układamy (ciasno!) w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 220ľC piekarnika, pieczemy (przewracamy mięso tylko raz, uważając, by go nie nakłuć, bo wypłynie sok). Po 30 min wyjmujemy z piekarnika, oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu, przykrywamy, trzymamy w cieple (w temp. ok. 50ľC).

Przygotowujemy sos: umyte pieczarki kroimy w cienkie plasterki, zalewamy szklanką wody, obgotowujemy przez 5 min, cedzimy. Wywar pozostawiamy. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy mąkę, zasmażamy przez 2 min, rozprowadzamy wywarem z pieczarek. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, dodajemy wino, pieczarki, doprawiamy do smaku i przez 3 min trzymamy na niewielkim ogniu, mieszając. Zestawiamy z ognia, wlewamy maderę lub czerwone wino i jeszcze raz mieszamy. Polędwicę kroimy w zgrabne plastry, układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy zieleniną. Oddzielnie podajemy gorący sos i kładzione kluseczki z francuskiego ciasta.




 

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing