Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski

Składniki:
–  50 dag ziemniaków (obranych),
–  25 dag sera białego, tłustego i zwartego,
–  50 dag kaszy gryczanej,
–  około 1-1,5 szklanki kwaśnej śmietany,
–  10 dag słoniny,
–  sól, pieprz, mięta,
–  1 jajko.

 

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ugotowaną kaszę dodajemy do ziemniaków, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 30 minut. Ze słoniny wytapiamy skwarki i dodajemy do ziemniaków. Następnie do farszu dodajemy pokruszony ser, przyprawy (do smaku), śmietanę. Dokładnie mieszamy. Farsz przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z http://www.pieknywschod.pl

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania