+48 33 817 71 94

Paella

Składniki:
–  1 czerwona cebula
–  4 ząbki czosnku (zgniecione w prasce)
–  250g  drobiowych udek (bez kości) – pociętych w 2 cm kawałki
–  kabanosy mix grillowy (pocięte w małe kawałki)
–  1-2 łyżki słodkiej papryki
–  400g puszka pomidorów bez skórek 
–  2½ – 3 kubki gorącego bulionu z kury 
–  1½ kubka ryżu na risotto
–  1 czerwona papryka – bez pestek, pocięta na wąskie kawałki
–  15  strąków zielonego groszku – przełamany na pół
–  12  krewetek królewskich bez skorupki
–  posiekana pietruszka i cytryny pokrojone w ćwiartki – do ozdobienia potraw.

 

 

Podgrzej 2-3 łyżki oliwy z oliwek na głębokiej patelni lub specjalnym naczyniu do paelli. Dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj i zostaw na 2-3 minuty.

Zwiększ ogień i dodaj mięso z kurczaka. Mieszając podpiekaj aż kurczak będzie koloru złotego. Dodaj kiełbaski i paprykę w proszku. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty.

Dodaj pomidory z puszki i wlej bulion. Mieszaj i doprowadź powoli do wrzenia.

Posyp ryżem i zredukuj ogień. Dodaj czerwoną paprykę i zielony groszek. Delikatnie wgniataj warzywa upewniając się, że ryż jest zalany bulionem. Nie mieszaj ryżu, niech powoli wchłania wilgoć i aromat wywaru. Ułóż na górze krewetki.

Duś bez przykrycia około 20 minut aż ryż będzie ugotowany. Jeśli płynu za szybko ubywa dodaj dodatkowo odrobinę bulionu.

Zdejmij z ognia. Przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową i zostaw na ok. 10 minut. Ten czas jest dla ryżu, aby nasiąkł w pełni wywarem i zapachem potrawy.

Przystrój po górze pietruszką i połóż ćwiartki cytryny.

Smacznego!

 

 

 

*inspiracja pochodzi z http://www.foodinaminute.co.nz

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing