+48 33 817 71 94

ORKISZOWA ZAPIEKANKA Z OSCYPKIEM

ORKISZOWA ZAPIEKANKA Z OSCYPKIEM

 

Składniki:

Ciasto:
–  2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
–  3/4 szklanki letniej wody
–  20 gram świeżych drożdży
–  1 łyżeczka soli morskiej
–  1 łyżeczka cukru brązowego
–  2 łyżki oleju

Dodatkowo:
–  1 duży oscypek
–  300 gram kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora (HAŃDEREK)
–  4-5 pieczarek
–  1 cebula czerwona
–  kilka kawałków papryki konserwowej
–  ketchup pikantny
–  zioła do pizzy
–  mąka do podsypania
–  papier do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie, odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone drożdże, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy formując dwie podłużne zapiekanki. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Oscypka, kiełbasę żywiecką i umyte pieczarki kroimy w cienki plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, paprykę kroimy w kostkę. Zapiekanki smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy, układamy kolejno plasterki oscypka, kiełbasy, pieczarek, krążki cebuli oraz pokrojoną paprykę.

Gotowe zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.

Smacznego!

 

 

 

 

 

*przepis pochodzi z http://bajecznakuchnia.blogspot.com

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing