+48 33 817 71 94

Lasagne z suszonymi śliwkami

 

 

Składniki:
–  paczka lasagne ( ilość użytych płatów zależy od wielkości formy do zapiekania)
–  szynka Włoska (HAŃDEREK)
–  2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica
–  500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
–  1 czerwona cebula
–  garść suszonych śliwek
–  1 średnia marchewka
–  kawałek selera naciowego (należy go obrać z łyka)
–  pół szklanki wytrawnego czerwonego lub różowego wina     oliwa z oliwek i masło do smażenia
–  sól i pieprz
–  tarta mozzarella (+ np. tarte Pecorino)
–  opcjonalnie dwa jaja ugotowane na twardo
–  natka pietruszki do posypania lub bazylia.
 
Beszamel : masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa.
Masło roztop w rondelku, dodaj mąki i podsmaż, mieszając uzyskasz taką jakby pastę, ale uwaga: nie ma powstać klucha. Dolej mleko – u mnie pół litra i ciągle mieszając doprowadź do zgęstnienia, Następnie posól, dodaj gałki muszkatołowej oraz garść startego sera typu mozzarella.
Mieszając mikserem doprowadź do zgęstnienia. Beszamel należy zrobić w ostatniej.
 
Sos najlepiej przygotować wieczór wcześniej.
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Seler i cebulę pokroić w drobna kostkę. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać trochę oliwy z oliwek z dodatkiem masła. Wrzucić cebulę i seler, podsmażyć, a następnie dodać marchewkę, posolić, popieprzyć, przemieszać i zamknąć- niech się smaży na średnim ogniu. Kiedy seler zmięknie wrzucić mięso, podsycić nieco ogień, smażyć, a następnie dodać wino. Dusić , niech alkohol wyparuje.
Dodać pomidory, można listki bazylii ,przemieszać, a następnie dodać suszone śliwki, mogą być całe, gdyż i tak się rozpadną na mniejsze kawałki.
Przykryć, dać gaz na minimum i najlepiej wyjść z kuchni. Nastawić minutnik na godzinę , po godzinie przemieszać, nastawić na godzinę. Po tym czasie znów przemieszać i nastawić jeszcze na minimum pół godziny. Po tym czasie wyłączyć gaz i tyle. Niech sos „odpocznie”.
Jak sprawdzić czy nasz sos jest idealny i czy niczego mu nie brakuje? W bardzo prosty sposób, na 10 minut przed zakończeniem gotowania ukroić sobie piętkę włoskiej bagietki lub kawałek chleba i po prostu nabrać tym chlebkiem sosu i spróbować. Włoski niezawodny sposób każdej gospodyni.
Na drugi dzień lekko podgrzać sos. Ugotowane jaja zetrzeć, ser mozzarella zetrzeć i wymieszać z pecorino, wysmarować formę do lasagne ,najlepiej masłem.
Szynkę pokroić w plasterki. A na samym końcu przygotować beszamel według przepisu powyżej.
Na dno wylać trochę sosu i rozprowadzić równomiernie.
Dodać beszamel i przykryć pierwszą warstwą płatów makaronu. Pokryć płaty sosem, można posypać serem i położyć szynkę, a na to, kolejną warstwę płatów.
Beszamel, ser i płaty.
Jedną warstwę możecie posypać tartym jajem. Którą chcecie.
Na ostatnich płatach rozprowadzić sos, beszamel oraz ser.
 
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec lasagne ok.40 minut, bez przykrywania.
Podawać z natka pietruszki lub bazylią.
Nie należy zabierać się od razu do rozkrojenia, ale pozostawić w piekarniku, niech odpocznie przez ok.10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć.
Najlepiej smakuje z kieliszkiem wina. Smacznego!
 

 

 

 

http://www.zkuchnidokuchni.pl/

 

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing