+48 33 817 71 94

LAHMACUN

 

 

Ciasto:
  -200 g mąki
  -łyżka oliwy z oliwek
  -pół łyżeczki cukru
  -łyżeczka soli

Nadzienie:
  -200 g wołowiny lub jagnięciny
  -200 g cebuli
  -2 ząbki czosnku
  -1 łyżka przecieru pomidorowego
  -1 łyżka płatków suszonej papryki (lub chilli)
  -1 pomidor
  -1 wiązka zielonej pietruszki
  -1 zielona turecka papryka (świeża lub marynowana)
  -sól
  -zmielony pieprz

 
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Z przesianej mąki uformować kopiec, w środku zrobić dołek.
2. W dołek wsypać sól i cukier, wlać oliwę.
3. Stopniowo wlewać szklankę wody (letnia powoduje łatwiejsze wyrabianie ciasta).
4. Wyrabiać ciasto rękami, przez zagniatanie, aż do utrzymania gładkiej konsystencji.
5. Ciasto uformować w kulę i zostawić na pół godziny owinięte w wilgotną ściereczkę.
6. Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować na posypanym mąką blacie.
 

Nadzienie:
1. Cebulę, czosnek drobno posiekać, dodać rozdrobnioną pietruszkę.
2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę.
3. Zieloną paprykę umyć i drobno pokroić, jeżeli nie lubimy zbyt pikantnych potraw, należy usunąć błony wewnętrzne i pestki.
4. Wszystkie składniki wymieszać w misce z mieloną jagnięciną, posolić i popieprzyć do smaku.
5. Dodać suszoną paprykę i przecier pomidorowy.
6. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek wody.
 
Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta.
Lahmacun piec w podgrzanym uprzednio piekarniku w 200 stopniach przez od 10 do 30 minut, w zależności od grubości ciasta i ilości farszu.
Podawać prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe.

Smacznego!

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing