KURCZAK  W SOSIE CHILI

KURCZAK W SOSIE CHILI

SKŁADNIKI:

–  ok.700g kawałków kurczaka bez kości
–  2 białka
–  4 łyżki mąki kukurydzianej
–  sól, pieprz
–  olej do smażenia.

                 

SOS CHILI:
–  3 ząbki czosnku (posiekane)
–  kawałek imbiru (starty)
–  chili (przyprawa lub posiekana papryczka)
–  6 łyżek słodkiego sosu chili
–  1 łyżka sosu sojowego light
–  sok z limonki
–  natka kolendry

 

Z mąki i białek zrobić ciasto i obtoczyć w nim kawałki kurczaka wcześniej posolonego i doprawionego sola i pieprzem.

Usmażyć w woku na oleju przez 5 minut i odstawić.

Wok wyczyścić i przyrządzić w nim sos chili: wrzucić na olej czosnek, imbir, chili, potem sos chili, sojowy i z limonki – wymieszać dokładnie.

Do przygotowanego sosu wrzucić kurczaka i dodać odrobinę posiekanej natki kolendry.

Można podawać z żółtym ryżem.

Smacznego!

*Inspiracja zaczerpnięta z http://pasjanatalerzu.blox.pl

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania