Krem brokułowo-szpinakowy z kiełbasą

Krem brokułowo-szpinakowy z kiełbasą

 
Składniki:

–  1 świeży brokuł
–  20 dag kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
–  30 dag świeżego szpinaku baby
–  2 łyżki klarowanego masła
–  1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu
–  1 marchewka
–  1 pietruszka
–  4 ziemniaki
–  2 szalotki
–  2 liście laurowe
–  150 ml słodkiej śmietanki 18%
–  Jarzynka lub sól do smaku
–  świeżo mielony czarny pieprz do smaku
–  natka pietruszki do posypania.

 
Wykonanie:
Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając a następnie zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut.
Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu.
Smacznego

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy Zupy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Sposób przygotowania