+48 33 817 71 94

Kotlety cielęce z jabłkami

 

 

Składniki:

•1 kg kotletów cielęcych

• 10 dag świeżej, lekko zmrożonej słoniny

• 4 rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca

• łyżka masła

• cebula

• 1/2 średniej wielkości selera

• marchew

• szklanka czerwonego, wytrawnego wina

• szklanka śmietany

• łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

• 4 duże, winne jabłka

• sól

• pieprz

• majeranek

• oliwa do smażenia 

 

Przygotowanie:

Wytarte skropioną octem ściereczką mięso, szpikujemy paseczkami słoniny otoczonymi zmiażdżonym jałowcem, oprószamy solą, pieprzem, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione jarzyny, przez chwilę razem zasmażamy. Na przygotowanych jarzynach układamy mięso, naczynie szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220oC piekarnika na 30 min. Zdejmujemy pokrywę, zalewamy mięso winem i roztrzepaną śmietaną, zmniejszamy w piekarniku temperaturę i dopiekamy, lekko rumieniąc.  Miękkie, zrumienione mięso wyjmujemy na podgrzany półmisek i trzymamy w cieple. Wytworzony sos doprawiamy mąką wymieszaną z niewielką ilością wody, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.  Oddzielnie, na oliwie, podsmażamy pokrojone w pełne krążki jabłka (ze skórką, bez gniazd nasiennych). Mięso dzielimy na porcje w taki sposób, by każda była z kostką. Na spód półmiska wlewamy sos, na nim rozkładamy mięso, brzegi otaczamy krążkami jabłek lekko posypanymi majerankiem. Podajemy z młodymi ziemniakami lub z ziemniakami purée i sezonową surówką. 

 

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing