+48 33 817 71 94

Kołduny z jagnięciną

 

 

Składniki:

Ciasto:
–  40 dkg przesianej mąki pszennej
–  1 jajko
–  3/4 szklanki wody
–  sól.

 

Farsz:
–  45 dkg chudej wołowiny, jagnięciny lub mieszaniny tych mięs
–  25 dkg łoju lub szpiku wołowego
–  1 średnia cebula
–  2 łyżki oliwy
–  2 łyżeczki suszonego majeranku
–  1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
–  sól i pieprz do smaku.

 

Ponadto:
1,5 l rosołu (może być z kostki) do gotowania kołdunów.

 

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć i drobno posiekać Odstawić w chłodne miejsce. Łój zmielić w maszynce do mięsa. Cebule obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, lub również zmielić w maszynce do mięsa. Zeszklić na oliwie. Podlać kilkoma łyżkami rosoły zagotować. Składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Podprawić solą, pieprzem, majerankiem i mielonym zielem angielskim. Z mąki jajka i wody zagnieść ciasto (jak na pierogi). Przełożyć na stolnicę i cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy położyć łyżeczkę farszu. Złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi uważając aby w miejsca zlepiania nie dostał się farsz. Gotować w rosole do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. Podawać jako dodatek do barszczu czystego, lub jako samodzielne danie, polane stopioną słoniną.

 

 

*Przepis pochodzi z http://www.wielkiezarcie.com

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing