+48 33 817 71 94

KARTOFLAK

 

Składniki:

–  1,5-2 kg ziemniaków
–  3 duże cebule
–  pół kg kiełbasy (można dodać też ok 20 dag boczku parzonego Hańderek)
–  2 jajka
–  margaryna i bułka tarta do przygotowania blachy
–  1 łyżka oliwy z oliwek
–  łyżka przypraw typu vegeta
–  1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
–  pół łyżeczki soli
–  (jeśli ktoś lubi można dodać zioła prowansalskie i tymianek)

 

Przygotowanie:

Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy. Obieramy cebulę i szatkujemy w kostkę. Dodajemy do kiełbasy. Smażymy aż całość się lekko zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Obieramy ziemniaki. Najlepiej przepuścić je przez maszynkę do mielenia mięsa lub użyć robota kuchennego, jeśli ścieramy ziemniaki na tarce warzywnej to o małych oczkach.

Nie odlewamy soku z ziemniaków i dodajemy 2 surowe jajka i przyprawy. Na koniec dodajemy wcześniej usmażone składniki. Mieszamy całość dokładnie.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Smarujemy prostokątną blachę do ciasta margaryną, sypiemy bułką tartą. Nakładamy masę. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut, aż wierzch się pięknie zrumieni.

Podajemy na ciepło. Można podawać z odrobiną keczupu lub z surówką i sosem czosnkowym.

Smacznego!

 

przepis pochodzi z http://bistro24.pl

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing