+48 33 817 71 94

Kanadyjskie ciastko z mięsem

–  1 łyżka oleju roślinnego
–  ok. 90 dag mielonego mięsa wieprzowego
–  ok. 200 ml bulionu wołowego
–  3 małe cebule (pokrojone w plastry)
–  2 kubki grzybów ( może być mix z pieczarkami, pokrojone w plastry)
–  3 ząbki czosnku (zgniecione w prasce)
–  1 kubek selera (pociętego w małą kostkę)
–  1 łyżeczka soli
–  1⁄2 łyżeczki zmielonego cynamonu
–  1⁄2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
–  1⁄2 łyżeczki suszonego cząbru
–  1⁄4 łyżeczki mielonych goździków
–  1 kubek grzanek z chleba
–  1⁄2 kubka posiekanej pietruszki (zielona część)
–  ciasto kruche
–  1 jajko
–  1 łyżka wody.

1.     W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Przez 10 minut delikatnie piecz na wolnym ogniu mięso ale tak aby nie przywarło. Potem odlej nadmiar tłuszczu.

2.     Wymieszaj w bulionie cebule, czosnek, grzyby, seler, sól, cynamon, pieprz, cząber, goździki i doprowadź do wrzenia. Zredukuj do minimalnego temperaturę pieca. Duś pod przykryciem około 40 minut. Dodaj grzanki i pietruszkę. Wymieszaj i dopraw solą lub/i pieprzem według uznania. Odstaw do wystygnięcia trzymając pod przykryciem.

3.     Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki ale plastyczny placek i umieść w foremce do ciasta („babka”). Wypełniaj nadzieniem foremkę i nakryj cienką warstwą ciasta. Mocząc brzegi ciasta zlep formując zgrabne ciastko.

Rozbełtaj jajko z wodą i posmaruj cieniutko górę ciasta. Natnij małe otwory aby w czasie pieczenia farsz „oddychał” wewnątrz.

4.     Piecz w temperaturze 190oC przez 40-45 minut aż ciasto osiągnie złoty kolor. Odstaw aby trochę ostygło ale podawać należy ciepłe.

Smacznego!

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kraftcanada.com

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing