+48 33 817 71 94

Jakie wino na Wielkanoc

Święta tuż, tuż a z nimi nadchodzi czas spotkań przy suto zastawionym stole. Wielu z nas do potraw mięsnych czy też wędlin wybierze wino. Aby to połączenie było przyjemne dla naszego podniebienia, ważne jest dobre zharmonizowanie potrawy z winem. To oznacza, że nie należy mieszać ze sobą zbyt różnych smaków. Bez zachowania odpowiedniej równowagi , wino może wydawać się być bez wyrazu, podczas kiedy z kolei towarzysząca potrawa, może sprawiać wrażenie np. zbyt pikantnej.

Dzisiaj problem polega na tym, iż mamy do wyboru ogromny wybór win: białych, różowych, czerwonych, szarych, musujących. Naszym zdaniem najlepiej sprawdza się złota zasada, iż klasyczne połączenia zawsze przetrwają największe zawieruchy i mody gastronomiczno – enologiczne. Przykładowo:

  •   Do słodkich lub ostrych potraw nie podawać win wytrawnych o mocnej kwasowości i taninie.
  •   Ostrość dań równoważmy zimnym, białym winem np. Rieslingiem.
  •   Czerwone, taniczne wina warto zestawiać z potrawami bogatymi w białko. Doskonałym do tłustego steku będzie np. Cabernet Sauvignon.
  •   Słoność potrawy, podkreślimy popijając białe wino o wysokiej kwasowości.

Klasyka, klasyką ale może warto czasami poszukać własnych rozwiązań, bo najważniejsze przecież, aby połączenie wina z potrawą Państwu smakowała …

 

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing