Jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim

Jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim

Przekąska idealna:). Szybka, smaczna i efektowna. Wystarczy arkusz ciasta francuskiego, jajka, dobrej jakości szynka i warzywa, kilka chwil i gotowe!

Najważniejsze to dobrze zacząć dzień. Szczególnie jeśli zapowiada się on trudny i wypełniony pracą. Nasza propozycja dania to idealny początek dnia. Jajka z szynką w cieście francuskim będą smaczne, pożywne i oryginalne. Oczywiście dlatego, że z najlepszą szynką od Hańderka. Poniżej przedstawiamy jak szybko przygotować to śniadaniowe dania. Danie, które nastroi nas pozytywnie nawet na najtrudniejszy dzień.

Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia

Każdy kto zaczyna dzień bez śniadania robi duży błąd. To najważniejszy posiłek całego dnia. Dodaje nam ono siły i energii na długie godziny pracy. Poprawia też nasz nastrój od samego rana. Dzięki temu przyspiesza nasz metabolizm, mózg zaczyna pracować efektywniej i wydziela od razu dużą dawkę pozytywnych hormonów. W końcu z psychologicznego punktu widzenia po prostu dobrze jest zacząć dzień od miłego i sprawiającego nam przyjemność akcentu. To ustawia naszą perspektywę na najbliższe kilkanaście godzin.

Zdrowe śniadanie nie powinno być ani zbyt skromne ani zbyt obfite. Ważne też by było różnorodne i wypełnione owocami lub warzywami. Pamiętajmy też by kawa, którą lubi wielu z nas była dodatkiem do śniadania, a nie śniadaniem samym w sobie.

Warzywna wariacja na temat

Jeśli mamy ochotę poeksperymentować z naszym idealnym śniadaniem oto kilka propozycji. Paprykę możemy zastąpić innym warzywem takim jak np. cukinia. W roli warzywnego wkładu w takim daniu sprawdzą się idealnie także pieczarki. Dla dodania większej ostrości lub smaku do zapiekanych koszyczków możemy dodać drobno posiekaną cebulkę lub odrobinę ostrej praktyki. Miłośnicy ziół mogę dodać do wbitych jajek odrobinę kolendry lub mieszanki ziół prowansalskich. W końcu fajny wizualnie efekt osiągniemy jeśli do środka damy różnokolorowe papryki pokrojone w drobną kostkę.

Tym czego nie może zabraknąć w naszym daniu to oczywiście szynka z wędzarni od Hańderka. To ona doda dla śniadania treści, smaku i aromatu. Możemy też zastąpić ją inną szynką z oferty Hańderka. Ale nigdy o tym dodatku nie zapominajmy. Życzymy więc smacznego i gwarantujemy, że każdy dzień rozpoczęty takim śniadaniem będzie wyjątkowo udany.

składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 6 jajek 12 plasterków szynka z wędzarni (Hańderek) 1 papryka czerwona szczypiorek sól, pieprz czosnek granulowany.   wykonanie: Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Każdy z nich zlepiamy tak by powstał “koszyczek” z wgłębieniem i podniesionymi bokami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego “koszyczka” wkładamy pokrojoną paprykę,

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 15 minut
Gotowe w 20 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Jajka z szynką zapiekana w cieście francuskim

Nasz przepis na jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim to propozycja śniadania wręcz idealnego. Aby je przygotować będziemy potrzebowali:
1 arkusz ciasta francuskiego
6 jajek
12 plasterków szynka z wędzarni (Hańderek)
1 papryka czerwona
szczypiorek
sól, pieprz
czosnek granulowany.

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od pokrojenia ciasta francuskiego na 6 kwadratów. Każdy z nich formujemy i zlepiamy tak aby powstał z tego koszyczek. Następnie każdy koszyczek wypełniamy pokrojoną papryką i plasterkami szynki od Hańderka. Na końcu wbijamy do środka całe jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Teraz wystarczy nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec nasze koszyczki przez kwadrans. Po wyjęcie można jeszcze posypać posiekanym szczypiorkiem. Gwarantujemy piękny wygląd zapiekanych koszyczków, aromat i oczywiście mnóstwo smaku.