Grillowana cukinia z piekielnymi kiełbaskami

Grillowana cukinia z piekielnymi kiełbaskami

Któż z nas nie lubi smaku grillowanych kiełbasek. Można jeść je na ostro, można łagodnie, w otoczeniu warzyw, z musztardą, itd. Przepisów są dziesiątki. Dobre kiełbaski z grilla to podstawa udanego grillowania. Jeśli szukamy ciekawego i oryginalnego pomysłu na ich podanie warto wypróbować nas przepis na grillowaną cukinię z piekielnymi kiełbaskami. Obiecujemy, że będzie smacznie a nasi grillowe goście na pewno będą zaskoczeni.

A może coś na ostro?

Kiełbaski Piekło w gębie (Hańderek) to produkt idealny na grilla dla smakoszy czegoś na ostro. Wysokiej jakości mięso z dodatkiem odrobiny chili zadowoli każdego fana grillowanych i ostrych kiełbasek. Są wyraziste w smaku, a jednocześnie bardzo soczyste. Warto wiedzieć, iż ostre kiełbaski wzbudzą nasz apetyt. Podajmy je na starcie grillowej uczty. Dzięki temu w naszym organizmie szybciej zaczną wydzielać się soki trawienne i cały grill będzie bardziej lekkostrawny. Takie danie zaostrzy też nasz smak i sprawi, iż zechcemy spróbować kolejnych dań, mięs, sałatek i wszystkiego, co organizator grilla dla nas przygotował.

Grillowana cukinia z piekielnymi kiełbaskami - handerek
Grillowana cukinia z piekielnymi kiełbaskami – Hańderek

Mięso i warzywa – połączenie idealne!

Idealnym towarzyszem ostrych kiełbasek będą warzywa. Te z grilla balansują smak mięsa i jego przypraw. Najlepiej w tej roli sprawdzi się cukinia, bakłażan lub papryka. Warzywa o delikatnym i naturalnym smaku pozwolą nam idealnie wyczuć ostrość przypraw zawartych w kiełbaskach Piekło w Gębie (Hańderek). Pamiętajmy, by warzywa grillować krócej niż mięso, tak by były kruche, a nie bardzo miękkie. I jeśli dodajemy je do kiełbasek z dodatkiem chili, nie potrzebujemy dla nich żadnych innych przypraw czy sosów. Wtedy balans smaku warzyw i mięsa będzie idealny.

Grillowana cukinia z piekielnymi kiełbaskami

Jeśli natomiast chcemy by nasze danie miało nie tylko oryginalny smak, ale też wygląd – przygotujmy grillowane cukinie z piekielnymi kiełbaskami. Na początek cukinie myjemy, kroimy na pół wzdłuż i łyżeczką ze środka wycinamy nasiona. Potem do środka dodajemy niewielką ilość oliwy, odrobinę soli i grillujemy. Wystarczy kilka minut z każdej strony tak by cukinie były kruche i ale dente. Jednocześnie obok grillować możemy kiełbaski Piekło w Gębie (Hańderek); one potrzebują kilka minut dłużej. Trzymajmy je na grillu do momentu gdy zarumienią się i zaczną wydzielać soki. Jako dodatek, idealna będzie pomidorowa salsa podana ma zimno. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Dodajemy pokrojoną w cebulę i całość posypujemy odrobiną soli. Potem jeszcze odrobina  skrojonej natką pietruszki i mieszamy składniki salsy.

Dla najlepszego efektu cukinie po zdjęciu z grilla napełniamy w środku salsą z pomidorów. Na górze układamy kiełbaskę i w ten sposób podajemy na talerzu. Piękny wygląd i idealny smak gwarantowane. Naszych gości zaskoczymy tym jak ciekawie i oryginalnie mogą wyglądać kiełbaski z grilla. A kiedy spróbują naszej grillowanej cukinii z piekielnymi kiełbaskami poczują jak ostry smak mięsa idealnie równoważą warzywa. Gwarantujemy, że zechcą dokładkę. Więc od razu przygotujcie podwójną porcję dla każdego.

Smacznego!

Lista składników: – 4 kiełbaski Piekło w Gębie (Hańderek) – 2 małe cukinie – olej rzepakowy lub oliwa – 3 pomidory – 1 czerwona cebula – natka pietruszki – limonka, sok wyciśnięty z 1/4 – sól. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, łyżeczką wycinamy środek z gniazdami nasiennymi, wcieramy w cukinie małą ilość oliwy lub

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 25 minut
Gotowe w 40 minut
Danie dla osób 3
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Lista składników:
4 kiełbaski Piekło w Gębie (Hańderek)
2 małe cukinie
olej rzepakowy lub oliwa
3 pomidory
1 czerwona cebula
natka pietruszki
limonka, sok wyciśnięty z 1/4
sól.

Sposób przygotowania

  1. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, łyżeczką wycinamy środek z gniazdami nasiennymi, wcieramy w cukinie małą ilość oliwy lub oleju, oprószamy solą, grillujemy do czasu aż będą al dente. Równolegle przygotowujemy na grillu kiełbaski.
  2. Salsa pomidorowa:
    1. Do dobrej salsy potrzebujemy bardzo ostrego noża i jędrnych pomidorów, aby pokroić je w bardzo drobną kosteczkę, a nie zmiażdżyć!.
    2. Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z limonki oraz niewielką ilość soli. Kroimy natkę pietruszki i mieszamy wszystko razem. Salsą napełniamy cukinie i na wierzchu układamy kiełbaskę.