+48 33 817 71 94

Boulangere z ziemniaków.

Składniki:
– 500 g cebuli
– paróweczki z szynki (Hańderek)
– 50 g masła
– 1 łyżka oleju +olej do wysmarowania formy (np. olej kokosowy)
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 2 łyżeczki tymianku
– 3 kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
– sól i pieprz
– 500 ml bulionu drobiowego
– dodatkowo 30 g masła
– opcjonalnie ser żółty, grube plastry do położenia obok parówek na grillu.

Poszatkuj cebulę na plasterki lub jeśli masz tarczę do malaksera użyj tej z małymi otworami. Ziemniaki poszatkuj w cienkie plastry. Parówki pokrój w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach.

Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj je olejem kokosowym.

Rozpuść masło i olej , dodaj cukier i tymianek. Wymieszaj, a następnie wrzuć cebulę, duś do chwili, aż uzyska złoty kolor.

Przełóż do miseczki. Ułóż plasterki ziemniaków równymi warstwami w naczyniu żaroodpornym.

Możesz spryskać oliwą z oliwek, ale nie jest to konieczne. Każdą warstwę przekładaj cebulą nakładaną łyżką, posypuj startymi parówkami- przynajmniej jedną warstwę. Co kilka warstw dopraw solą i pieprzem. Bardzo ostrożnie wlej bulion. Na górną warstwę połóż kilka kawałków masła.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni piecz potrawę przez 40-60 minut.

Podaj dodatkowo z grillowanymi parówkami.

 

 

http://www.zkuchnidokuchni.pl

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing