+48 33 817 71 94

Babka ziemniaczana z boczkiem

Składniki na małą keksówkę 25×12,5 cm:
 
– 1,5 kg ziemniaków
– 25 dag boczku parzonego (Hańderek)
– 2 cebule
– 3 jajka
– 6 łyżek mąki pszennej
– sól i pieprz.
 
1. Ziemniaki ścieramy na tarce i odstawiamy na 15-20 minut aby puściły soki. W tym czasie na patelni obsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy się zarumieni przekładamy go do miseczki, a na wytopionym tłuszczy smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę.
 
2. Starte ziemniaki lekko odciskamy z soków, dodajemy ok. 2 płaskich łyżeczek soli i pół łyżeczki pieprzu, jaja oraz mąkę, dokładnie mieszamy a następnie łączymy z boczkiem i cebulą. Powstałą masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
 
3. Czas pieczenia ok. 90 minut w tem. 200 C. Po upieczeniu babkę zostawiam w uchylonym piekarniku na kilka minut, a następnie przekładam na kratkę kuchenną aby odparowała. Smakuje wybornie zarówno na zimno jak i na gorąco.
 

 

 

 

https://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2017/09/babka-ziemniaczana-z-boczkiem_26.html

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing