Składniki

Składniki na małą keksówkę 25×12,5 cm:
1,5 kg ziemniaków
25 dag boczku parzonego (Hańderek)
2 cebule
3 jajka
6 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce i odstawiamy na 15-20 minut aby puściły soki. W tym czasie na patelni obsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy się zarumieni przekładamy go do miseczki, a na wytopionym tłuszczy smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę.
  2. Starte ziemniaki lekko odciskamy z soków, dodajemy ok. 2 płaskich łyżeczek soli i pół łyżeczki pieprzu, jaja oraz mąkę, dokładnie mieszamy a następnie łączymy z boczkiem i cebulą. Powstałą masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Czas pieczenia ok. 90 minut w tem. 200 C. Po upieczeniu babkę zostawiam w uchylonym piekarniku na kilka minut, a następnie przekładam na kratkę kuchenną aby odparowała. Smakuje wybornie zarówno na zimno jak i na gorąco.