Składniki

3 jajka
1 szkl mleka
100 g kiełbasy krakowskiej suchej mini (Hańderek)
2 szkl mąki pszennej
100 ml oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130 g żółtego sera
100 g mozzarelli małe kulki
1 spora łyżka siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Kiełbasę pokroić w kostkę a kulki mozzarelli przekroić na połówki.
  2. Do miski wbić jajka, wlać mleko i olej, dodać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać starty na dużych oczkach ser i wymieszać.
  3. Do formy z kominem wlać około 3/4 ciasta. Posypać kiełbasą, pietruszką i mozzarellą. Wylać resztę ciasta.
  4. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem i piec około 35-40 minut (do suchego patyczka).