
Żurek z wiejską kiełbasą w chlebie
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
Składniki:
– około 250 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej (Hańderek)
– około 25o g kiełbasy białej parzonej (Hańderek)
– 1/2 litra domowego zakwasu
– 2 suszone prawdziwki
– 1 nieduża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 1,5 l wody
– 4 jajka ugotowane na twardo
– chlebki do żurku.
Do garnka wlać wodę, wrzucić białą kiełbasę, drobno pokrojoną cebulę, grzyby i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Dodać kiełbasę wiejską i zakwas, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Przed podaniem kiełbasę i jajka pokroić w plasterki. Wlać do chlebków i podawać. Smacznego!
https://gosiazwrocka.blogspot.com