
Zupa z brukselki z żurawiną i filetem dymionym
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
- 500 g brukselki
- 200 g filetu dymionego (Hańderek)
- 2 garście suszonej żurawiny
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- liście pora
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- papryka słodka
- 800 ml wody.
Marchew i pietruszkę obrać i umyć.
Umyć liście pora.
Gotować warzywa w wodzie przez ok. 20 minut, wyjąć je z wywaru.
dodać do gotującego się bulionu umytą i oczyszczoną brukselkę,
Gotować 10 minut, po tym czasie dodać żurawinę i gotować jeszcze 5 minut.
Następnie dolać mleko kokosowe i doprawić do smaku.
Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju do zrumienieniu, a nastepnie
dodać do zupy i jeszcze chwilę gotować. Podawać ciepłe.
Smacznego!