Zupa porowa z szynką i pieczarkami

Zupa porowa z szynką i pieczarkami

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki:
– ok. 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
– 150 g szynka Polska (Hańderek)
– 2 pory
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła klarowanego
– 100 g pieczarek
– 100 g serka topionego
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– ser żółty
– sól, pieprz
– gałka muszkatołowa.

Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, czosnek w plasterki.

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.

Szynkę pokroić w słupki.

Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek, cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem i dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony a następnie gotować do miękkości. Pod koniec, dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku. Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.

Smacznego.

http://ala-piecze.blogspot.com