Wołowina duszona w kapuście kiszonej (propozycja na rodzinny obiad na Boże Narodzenie)

Wołowina duszona w kapuście kiszonej (propozycja na rodzinny obiad na Boże Narodzenie)

Czy Wy też czujecie ten aromat kiszonej kapusty i wysokiej jakości wołowiny ze stacjonarnego sklepu „Hańderka”? Dobrze przyrządzone mięso rozpływa się w ustach, a sama potrawa świetnie odnajduje się na bożonarodzeniowych stołach. Używane do jej przygotowania składniki są typowe dla sezonu zimowego. Możliwe, że wykorzystacie do gotowania własnoręcznie ukiszonej kapusty. Czy chcecie poznać przepis na wołowinę duszoną w kapuście kiszonej? Zapraszamy do lektury!

Bożonarodzeniowy przepis na wołowinę duszoną w kapuście kiszonej

Nasz przepis na wołowinę w kapuście kiszonej to pomysł na rodzinny obiad na Boże Narodzenie. Ponieważ zwykle nie jest to jedyne danie, które przygotowuje się w tym czasie, postanowiliśmy je maksymalnie uprościć i przedstawić w formie pieczeni.

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 10 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 02:30 godzin
Danie dla osób 6
Poziom trudności Łatwe

Ingredients

Potrzebne składniki:
1,5 kg wołowiny
Świeży rozmaryn
Sól i pieprz
Szklanka białego wina
Łyżka smalcu
Do kapusty kiszonej:
1kg kapusty kiszonej
2 cebule
1 duża marchewka
0,5 l bulionu mięsnego

Sposób przygotowania

Jak przygotować pieczeń wołową?
  1. Przygotowanie pieczeni wołowej zacznij od kapusty. Posiekaj cebulę w piórka i zeszklij na patelni. Zetrzyj marchewkę i duś z cebulą do miękkości.
  2. Kapustę przecedź i jeśli jest bardzo kwaśna przepłucz wodą. Przełóż do garnka, dodaj podsmażoną cebulę z marchwią i zalej bulionem. Gotuj przez ok. 30 min, aż trochę zmięknie.
  3. Mięso obficie przypraw solą i pieprzem, obwiąż sznurkiem dookoła, aby zachowało formę i obsmaż z każdej strony na patelni, dodając smalec i gałązkę rozmarynu.
  4. Na spód naczynia żaroodpornego ułóż połowę kapusty, następnie sztukę mięsa i na wierzch ponownie kapustę. Całość podlej białym winem. Piecz pod przykryciem przez ok 2-2,5 godziny w temperaturze 170 stopni C. Co jakiś czas możesz lekko przemieszać kapustę.

Dodatkowe wskazówki

Wołowina na świąteczny stół

Wołowina świetnie prezentuje się na świątecznym stole. Nie trzeba jej wcześniej marynować, dlatego najdłuższym procesem jest pieczenie, które jednak nie jest zbyt absorbującym zajęciem. Pieczenie w całości nie wymaga wcześniejszego krojenia mięsa, a połączenie z kapustą kiszoną zapewnia nie tylko wyjątkowy aromat, ale pozwala atrakcyjnie zaserwować wołowinę na jednym półmisku z dodatkiem warzywnym.

Z czym podawać pieczeń wołową?

Jeśli zdecydujesz się dodatkowo wykonać sos pieczeniowy, możesz pokusić się o przyrządzenie klusek śląskich, kopytek lub włoskich gnocchi. W innym wypadku lepiej serwować z ziemniakami lub ulubioną kaszą.

Jakie mięso wołowe wybrać na pieczeń?

Do duszenia i pieczenia sprawdza się antrykot, kark, rostbef b/k. Możesz też użyć mostek wołowy, ale pamiętaj, że jest to znacznie tłustszy kawałek mięsa. Ciekawy efekt uzyskasz łącząc szponder z kapustą kiszoną. Dla żeber wołowych jednak czas przygotowywania będzie nieco krótszy niż dużego kawałka mięsa. Oczywiście nie musimy wspominać, że najlepszą wołowinę znajdziecie w stacjonarnych sklepach z logo „Hańderek”. Wieloletnie doświadczenie w branży pozwala nam na dokonanie starannej selekcji z uwzględnieniem jakości i oczekiwań naszych klientów.

Czy wiesz już co znajdzie się na Waszym stole na święta Bożego Narodzenia? Wśród urozmaiconego zestawu dań powinno znaleźć się choć jedno z wołowiny. Wierzymy, że wersja z kiszoną kapustą przypadnie Wam do gustu.