
Szaszłyki z kiełbasą serową w marynacie balsamicznej
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
Składniki:
– 65 dag kiełbasy serowej (Hańderek)
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 cukinia
– 2 średnie cebule.
Marynata do warzyw:
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 6 łyżek oliwy
– 5 ząbków czosnku,
– 1 łyżeczka mieszanka ziołowa do grilla
– świeże oregano
– sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubszą kostkę. Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa.
W większej misce łączymy oliwę, ocet, posiekany czosnek i sok z cytryny, a następnie mieszamy z mieszanką ziołową do grilla oraz solą i pieprzem. Dodajemy posiekane świeże oregano.
Pokrojone warzywa wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Kiełbasę kroimy na grubsze kawałki.
Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie aby się nie spaliły na grillu, wyjmujemy z wody, nadziewamy na nie kiełbasę i na przemian zamarynowane warzywa. Grillujemy szaszłyki po 5-7 minut z każdej strony. Podajemy z dowolnym grillowym dip-em.
Smacznego grillowego!
https://waniliaikardamon.blogspot.com