
Szakszuka z szynką
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
Składniki:
- 150 g szynki spod powału (Hańderek)
- 3 jajka
- 1 średnia czerwona papryka
- około 10 sztuk pomidorków koktajlowych (mogą być zwykłe lub passata)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- łyżeczka słodkiej papryki
- kurkuma (tak na czubek łyżeczki)
- kmin rzymski mielony (tak na czubek łyżeczki)
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- natka pietruszki
- listki bazylii.
1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy, szynkę kroimy w kostkę, paprykę również. Pomidorki koktajlowe ja sparzyłam, obrałam ze skórki i okroiłam na ćwiartki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilkę, dodajemy pokrojoną szynkę i paprykę i pomidorki. Dodajemy również przyprawy, mieszamy. Smażymy do momentu, aż odparuje nam troszkę woda z pomidorów.
3. Na patelni robimy trzy gniazda (to co jest już na patelni rozsuwamy, tak aby powstały trzy wgłębienia na jajka), do każdego gniazda wybijamy jedno jajko. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, aby żółtka jajek były ścięte całość nakrywamy przykrywką, jeśli nie, to nie ma takiej potrzeby, gotujemy około 8 – 10 minut (pod przykryciem szybciej). Białka jajek powinny nam się ściąć. Całość po ugotowaniu posypujemy natką pietruszki i bazylią. Podajemy z pieczywem
http://kruchebabeczki.blogspot.com/2017/09/szakszuka-shakshouka-z-szynka.html