Sałatka z kiełbasą w musztardowym sosie

Sałatka z kiełbasą w musztardowym sosie

Składniki na 6 porcji:
– 50 dag ziemniaków 
– 20 dag Kiełbasy Od Dziedzica
– 7–8 korniszonów 
– 2 czerwone cebule 
– dymka ze szczypiorem 
– kilka liści sałaty rzymskiej 
– 1 gałązka rozmarynu

Na musztardowy sos: 
– 6–8 łyżek oliwy 
– 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy 
– 1–2 łyżki soku z cytryny 
– 2 ząbki czosnku 
– 1 łyżeczka miodu
– sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz z łupin i po przestudzeniu pokrój na plasterki. Kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w kostkę. Korniszony pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posiekaj cebulę, dymkę ze szczypiorem i kilka igiełek rozmarynu oderwanych z gałązki. 

2. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. 

3. Składniki sałatki przełóż do miski, polej sosem i wymieszaj. Umyj i osusz albo odwiruj sałatę. Półmisek wyłóż dużymi liśćmi, nałóż sałatkę.

*Inspiracja zaczerpnięta z http://polki.pl

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania