
RozgrzewajÄ…cy bigos
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
Składniki:
–  1 wiÄ™ksza główka kapusty
–  300 g kieÅ‚basa wiejska tradycyjna (HaÅ„derek)
–  300 g kieÅ‚basy Å›lÄ…skiej (HaÅ„derek)
–  2 Å‚yżki oleju kokosowego lub smalcu
–  1 Å›rednia cebula
–  1 Å‚yżeczka sÅ‚odkiej papryki
–  2 Å‚yżeczki przyprawy do bigosu i kapusty
–  2 Å‚yżeczki suszonych pomidorów
– Â ok. 2 szklanki bulionu
–  2 Å‚yżki koncentratu pomidorowego
–  1 Å‚yżka ketchupu
Â
Przygotowanie:
Kapustę grubo poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasy w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej lekko podsmażyć cebulę dodać kiełbasy i podsmażać do momentu aż kiełbasa lekko się zrumieni uważając by nie spalić cebuli. Do kiełbasy dodać kapustę wsypać przyprawy wymieszać i podlać połową bulionu. Poddusić i gdy kapusta będzie al dente dodać koncentrat i ketchup. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu. Całość podsmażać pod przykryciem jeszcze około 10 minut by kapusta nabrała koloru. Zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Â
Â
Â
http://ala-piecze.blogspot.com/2017/06/bigos-z-modej-kapusty.html