Rozgrzewająca zupa minestrone

Rozgrzewająca zupa minestrone

Składniki:
–  3 łyżki oliwy z oliwek
–  1 mała cebula (pokroić drobno)
–  1⁄2 niedużego kabaczka (pokroić w kostkę)
–  1⁄2 szklanki mrożonej zielonej fasolki
–  1⁄4 szklanki posiekanego  korzenia selera
–  4  ząbki czosnku (posiekać drobno)
–  2 szklanki bulionu warzywnego
–  2 małe puszki czerwonej fasolki
–  2 małe puszki białej fasolki
–  1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
–  1⁄2 szklanki drobno pokrojonej marchewki
–  2  łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
–  1 1⁄2 łyżeczki oregano
–  1 1⁄2 łyżeczki  soli
–  1⁄2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
–  1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
–  1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
–  3  szklanki gorącej wody
–  4  szklanki świeżych listków szpinaku Baby
–  1⁄2 szklanki makaronu (małe muszelki).

 

 

Podgrzej oliwę w sporej wielkości garnku. Dodaj cebulę, seler, czosnek, zieloną fasolkę, kabaczek i delikatnie podduś przez około 5 minut, aż cebula zacznie być przeźroczysta. Nie przypal.

Dodaj bulion, pomidory, fasolkę z puszek, gorącą wodę oraz przyprawy.

Doprowadź od czasu do czasu mieszając do wrzenia a następnie zredukuj płomień i gotuj ok. 20 minut.

Dodaj szpinak, makaron i gotuj kolejne 20 minut (na minimalnym ogniu). Jeżeli twardość warzyw jest odpowiednia odstaw z ognia. Nie rozgotuj!.

Podając, można zupę już na talerzu „przystroić” w łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.food.com

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Sposób przygotowania