
Quiche z wędzoną szynką, pieczarkami i serem gouda
Składniki na ciasto:
– 230g mąki pszennej
– 1 jajko
– 120g prawdziwego masła
– Sól.
Składniki na farsz:
– 1 duża czerwona cebula
– 300g pieczarek
– około 250g wędzonej szynki Z Wędzarni (Hańderek)
– 150g tartego sera typu gouda
– 3 jajka
– pół szklanki śmietanki
– szklanka mleka
– masło klarowane do podsmażenia
– posiekana natka pietruszki – mniej więcej pół pęczka
– sól i czarny pieprz do smaku.
Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i przełożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na formę do tarty (najlepiej ceramiczną). Widelcem podziurkować spód i zakryć folią aluminiową. Na wierzch wsypać fasolę, ryż lub kulki ceramiczne wielokrotnego użytku.
Piec w 190 stopniach przez 15 minut. Następnie zdjąć folię aluminiową oraz ceramiczne kulki i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Aby przygotować farsz należy cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce masła klarowanego. Posolić do smaku. Gdy cebula zmięknie przełożyć do osobnej miski. Na tej samej patelni podsmażyć umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy ładnie się zrumienią przełożyć do miski z cebulą. Do tej samej miski dołożyć pokrojoną w niewielką kostkę wędlinę oraz starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
W drugiej misce połączyć ze sobą mleko, śmietankę oraz roztrzepane jajka. Dodać natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Na podpieczony wcześniej kruchy spód ułożyć równomiernie składniki i zalać masą jajeczną. Piec wszystko przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.kulinarnapiniata.pl