
Placek z kiełbaskami i oscypkiem
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
Składniki:
– 40 g świeżych drożdży
– 100 ml ciepłego mleka
– 350 ml ciepłej wody
– 650 g mąki
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka ziół toskańskich
– 4 łyżki oliwy
– 6 lasek kiełbasek włoskich (Hańderek)
tarty oscypek.
W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi.
W garnuszku rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z mlekiem.
Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę i mieszamy łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale dzięki temu będzie szybko rosło i będzie bardzo puszyste.
Ciasto wyrabiamy około 5 minut, po czym polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi swoją objętość ręce smarujemy oliwą i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy po 3 laski kiełbasy i posypujemy tartym oscypkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15 minut.
Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego!
http://www.gotujimieszkaj.pl/2017/05/placek-z-kiebasa-i-serem.html