Placek z kiełbaskami i oscypkiem
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki:

– 40 g świeżych drożdży
– 100 ml ciepłego mleka
– 350 ml ciepłej wody
– 650 g mąki
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka ziół toskańskich
– 4 łyżki oliwy
– 6 lasek kiełbasek włoskich (Hańderek)
tarty oscypek.
W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi.

W garnuszku rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z mlekiem.

Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę i mieszamy łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale dzięki temu będzie szybko rosło i będzie bardzo puszyste.

Ciasto wyrabiamy około 5 minut, po czym polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi swoją objętość ręce smarujemy oliwą i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy po 3 laski kiełbasy i posypujemy tartym oscypkiem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15 minut.

Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego!

http://www.gotujimieszkaj.pl/2017/05/placek-z-kiebasa-i-serem.html