
Placek z kiełbaskami i oscypkiem
Pyszny placek, który może posłużyć jako przystawka podczas grillowych atrakcji. To coś pomiędzy foccacią, a pizzą. Możecie kombinować w zasadzie z dowolnym nadzieniem, ja dzisiaj polecam położyć na nim po prostu laski dobrze przyprawionej kiełbasy i posypać całość oscypkiem dla niebiańsko wędzonego aromatu, przede wszystkim.
Składniki: – 40 g świeżych drożdży – 100 ml ciepłego mleka – 350 ml ciepłej wody – 650 g mąki – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka ziół toskańskich – 4 łyżki oliwy – 6 lasek kiełbasek włoskich (Hańderek) tarty oscypek. W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi. W garnuszku rozpuszczamy drożdże w …
Składniki
Sposób przygotowania
- W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi.
- W garnuszku rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z mlekiem.
- Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę i mieszamy łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale dzięki temu będzie szybko rosło i będzie bardzo puszyste.
- Ciasto wyrabiamy około 5 minut, po czym polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce.
- Kiedy podwoi swoją objętość ręce smarujemy oliwą i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy po 3 laski kiełbasy i posypujemy tartym oscypkiem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15 minut.
Dodatkowe wskazówki
Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego!