Placek z kiełbaskami i oscypkiem

Placek z kiełbaskami i oscypkiem

Pyszny placek, który może posłużyć jako przystawka podczas grillowych atrakcji. To coś pomiędzy foccacią, a pizzą. Możecie kombinować w zasadzie z dowolnym nadzieniem, ja dzisiaj polecam położyć na nim po prostu laski dobrze przyprawionej kiełbasy i posypać całość oscypkiem dla niebiańsko wędzonego aromatu, przede wszystkim.

Składniki: – 40 g świeżych drożdży – 100 ml ciepłego mleka – 350 ml ciepłej wody – 650 g mąki – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka ziół toskańskich – 4 łyżki oliwy – 6 lasek kiełbasek włoskich (Hańderek) tarty oscypek. W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi. W garnuszku rozpuszczamy drożdże w

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 30 minut
Gotowe w 50 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

40 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
350 ml ciepłej wody
650 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół toskańskich
4 łyżki oliwy
6 lasek kiełbasek włoskich (Hańderek)
tarty oscypek

Sposób przygotowania

  1. W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi.
  2. W garnuszku rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z mlekiem.
  3. Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę i mieszamy łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale dzięki temu będzie szybko rosło i będzie bardzo puszyste.
  4. Ciasto wyrabiamy około 5 minut, po czym polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  5. Kiedy podwoi swoją objętość ręce smarujemy oliwą i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy po 3 laski kiełbasy i posypujemy tartym oscypkiem.
  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15 minut.

Dodatkowe wskazówki

Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego!