Pizzerinki z kabanosami

Pizzerinki z kabanosami

 

Składniki:
– 10 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 250 ml ciepłej wody
– 500 g mąki pszennej typ 500
– szczypta soli
– 2 łyżki oliwy lub oleju
nadzienie
– kilka oliwek
– 3 kabanosy Z Polskiego Dwora (Hańderek)
– zielone pesto
– ketchup
– suszone oregano
– 250g pieczarek
– 1 cebula
– 200g sera grana padano.
 
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę lub olej. Dodajemy rozczyn i zarabiamy ciasto. Przykrywamy go ściereczką i zostawiamy na 1 – 1,5 godziny.
Cebulę kroimy w drobne piórka, pieczarki w plasterki, kabanosa kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i lekko przesmażamy wędlinę. Następnie przekładamy ją do miseczki. Pieczarki przesmażamy na tej samej patelni, na koniec dodajemy cebulę i wszystko chwilkę dusimy.
 
Z ciasta formujemy kulki i układamy je na wysmarowanych olejem blaszkach. Każdą kulkę rozpłaszczamy palcami. Smarujemy pesto i ketchupem – na każdą pizzerinkę pół łyżeczki pesto i pół łyżeczki ketchupu. Następnie rozkładamy pieczarki z cebulą, kabanosa, oliwki i posypujemy oregano. Na koniec posypujemy startym serem grana padano. Jak nie macie takiego sera, można użyć np. cheddar.
Pizzerinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 13 minut.
 
 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania