Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

(włoskie smaki)

 
–  1,5 kg bakłażanów
–  1/2 cebuli
–  kilka liści bazylii
–  150 g sera parmezan
–  oliwa z oliwek
–  sól morska
–  ser Caciocavallo 500 g
–  1 ząbek czosnku
–  2 łyżki koncentratu pomidorowego
–  przetarte pomidory 1,4 l

 

 

Przygotowanie:

Do rondla wlać trochę oliwy z oliwek i dodać czosnek i cebulę. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać przetarte pomidory i koncentrat pomidorowy rozpuszczony w niewielkiej ilości wody. Dodać sól i pieprz do smaku i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje

Gdy zgęstnieje, dodać bazylię i zdjąć z ognia. Pokrój ser w cienkie plasterki, a następnie umyj i osusz bakłażany i pokrój je w podłużne plastry o grubości około 1 cm.

Ułóż warstwami w dużym durszlaku i posyp każdą warstwę gruboziarnistą morską solą. Bakłażany niech poleżą z godzinę a następnie przepłucz je bieżącą wodą i wysusz.

W dużym garnku smaż bakłażany na oliwie obracając kilka razy a następnie osusz na papierowym ręczniku.

Nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek i ułóż warstwami plastry bakłażana, sery, sos.

Wierzch w całości przykryj sosem i parmezanem. Piecz w piecu podgrzanym do 200 ° C przez 40 minut. Po upieczeniu pozwól aby całość chwilę „odetchnęła” i zastygła. Można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z http://www.parcomontearso.it

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Sposób przygotowania