Paprykarz cielęcy po węgiersku

Paprykarz cielęcy po węgiersku

 

 

 

 

Składniki:

–  1 kg cielęciny z kością (łopatka)

– 2 łyżki mąki

– 1 duża cebula

–  2 ząbki czosnku

–  1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

–  ½ łyżeczka papryki chili

–  3/4 szklanki śmietany

–  pieprz, sól

–  Ponadto:

–  3 łyżki oleju

–  2 łyżki masła do smażenia

Przygotowanie:

Mięso opłukać, osaczyć, oddzielić od kości, pokroić na kawałki wielkości 2×2 cm, oprószyć solą i mąką. Rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiano, mie­szając. Przełożyć do rondla. Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na maśle, dodać do mięsa. Czosnek rozetrzeć z solą i papryką, rozcieńczyć wodą, wlać do rondla z mięsem. Dusić do miękkości na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać śmietanę rozbełtaną z pieprzem i resztą mąki. Podawać z kluseczkami kładzionymi i jarzynami z wody.

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania