
Kołduny z jagnięciną
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
Składniki:
Ciasto:
– 40 dkg przesianej mąki pszennej
– 1 jajko
– 3/4 szklanki wody
– sól.
Farsz:
– 45 dkg chudej wołowiny, jagnięciny lub mieszaniny tych mięs
– 25 dkg łoju lub szpiku wołowego
– 1 średnia cebula
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżeczki suszonego majeranku
– 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
– sól i pieprz do smaku.
Ponadto:
1,5 l rosołu (może być z kostki) do gotowania kołdunów.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć i drobno posiekać Odstawić w chłodne miejsce. Łój zmielić w maszynce do mięsa. Cebule obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, lub również zmielić w maszynce do mięsa. Zeszklić na oliwie. Podlać kilkoma łyżkami rosoły zagotować. Składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Podprawić solą, pieprzem, majerankiem i mielonym zielem angielskim. Z mąki jajka i wody zagnieść ciasto (jak na pierogi). Przełożyć na stolnicę i cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy położyć łyżeczkę farszu. Złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi uważając aby w miejsca zlepiania nie dostał się farsz. Gotować w rosole do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. Podawać jako dodatek do barszczu czystego, lub jako samodzielne danie, polane stopioną słoniną.
*Przepis pochodzi z http://www.wielkiezarcie.com