Kociołek z soczewicą i kabanosami

Kociołek z soczewicą i kabanosami

Składniki (na 4 porcje): – 1 szklanka czerwonej soczewicy – 30 dag kabanosów wieprzowych Hańderek – 2 marchewki – 1 cukinia – 1 /2 czerwonej papryki – ½ żółtej papryki – 2 cebule – 4 ząbki czosnku – 1 pomidor – 2 suszone pomidory z zalewy olejowej – 2 łyżki oliwy – sól morska –

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 0 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

1 szklanka czerwonej soczewicy
30 dag kabanosów wieprzowych Hańderek
2 marchewki
1 cukinia
1 /2 czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 pomidor
2 suszone pomidory z zalewy olejowej
2 łyżki oliwy
sól morska
świeżo mielony pieprz
½ łyżeczki sosu piri piri lub szczypta ostrej papryki.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
  2. Do garnka wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone kabanosy oraz startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę, poddusić pod przykryciem 2-3 minuty.
  3. Wsypać suchą soczewicę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, zalać wodą lub domowym bulionem, tyle aby zakryło warzywa, osolić do smaku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż soczewica i warzywa zmiękną, w razie potrzeby dolać w trakcie bulionu lub wody.
  4. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora oraz suszonego, doprawić do smaku pieprzem, sosem piri-piri lub ostrą papryką.

Dodatkowe wskazówki

Podawać gorące danie. Smacznego!.