
Kociołek z soczewicą i kabanosami.
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
Składniki (na 4 porcje):
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 30 dag kabanosów wieprzowych Hańderek
– 2 marchewki
– 1 cukinia
– 1 /2 czerwonej papryki
– ½ żółtej papryki
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 1 pomidor
– 2 suszone pomidory z zalewy olejowej
– 2 łyżki oliwy
– sól morska
– świeżo mielony pieprz
– ½ łyżeczki sosu piri piri lub szczypta ostrej papryki.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
Do garnka wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone kabanosy oraz startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę, poddusić pod przykryciem 2-3 minuty.
Wsypać suchą soczewicę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, zalać wodą lub domowym bulionem, tyle aby zakryło warzywa, osolić do smaku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż soczewica i warzywa zmiękną, w razie potrzeby dolać w trakcie bulionu lub wody.
Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora oraz suszonego, doprawić do smaku pieprzem, sosem piri-piri lub ostrą papryką.
Podawać gorące danie. Smacznego!.
http://waniliaikardamon.blogspot.com/2018/01/jednogarnkowy-kocioe