KISZENIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM

KISZENIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM

–  1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI GŁÓWKA KAPUSTY,
–  500 G KISZONEJ KAPUSTY,
–  1/2 SZKLANKI KASZY GRYCZANEJ,
–  1/2 SZKLANKI KASZY JĘCZMIENNEJ,
–  200 G MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO,
–  150 G MIĘSA DROBIOWEGO POKROJONEGO W KOSTKĘ,
–  150 G MIĘSA WIEPRZOWEGO POKROJONEGO W KOSTKĘ,
–  100 G STOPIONEJ SLONINY,
–  2 CEBULE,
–  2 CZERWONE PAPRYKI,
–  400 ML PUREE POMIDOROWEGO,
–  200 G BOCZKU,
–  2 LIŚCIE LAUROWE,
–  4 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO, SÓL, PIEPRZ

SOS:
–  100 G SUSZONYCH GRZYBÓW,
–  1 CEBULA,
–  4 ŁYŻKI MASŁA,
–  MĄKA DO ZAGĘSZCZENIA SOSU, SÓL, PIEPRZ.


Wykonanie:

Kapustę dzielimy na liście, których staramy się nie uszkodzić. Liście parzymy wrzątkiem, a następnie wkładamy do dużego garnka i przekładamy kiszoną kapustą. Odstawiamy na 3 dni. Gotujemy oba rodzaje kaszy, mieszamy z mięsem i przesmażoną na części słoniny jedną drobno posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy farsz w świeże liście kapusty, które “marynowały się” w kapuście kiszonej (tę ostatnią zachowujemy). Drugą cebulę przesmażamy na reszcie słoniny z drobno pokrojoną papryką i puree pomidorowym. Gołąbki wkładamy warstwami do naczynia do zapiekania, każdą z nich przekładając sosem z pomidorów i papryki, pokrojonym w plastry boczkiem i kapustą kiszoną. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, od razu obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 2-3 godziny. Robimy sos. Suszone grzyby moczymy przez kilka godzin, a następnie gotujemy przez 20 min. Grzyby odcedzamy (zachowujemy wywar) i drobno siekamy. Cebulę posiekaną w kosteczkę podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby, dolewamy wywar z gotowania grzybów, zagęszczamy mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone gołąbki podajemy z sosem.

Smacznego!

 

*Przepis pochodzi z www.beskid-niski.pl

 

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania