Jajka z szynkowym farszem

Jajka z szynkowym farszem

Wielkanoc to nie tylko pisanki, ale też masa smakołyków znajdujących się na świątecznym stole. Jednym z prostszych przepisów, pozostających w zgodzie z tradycją, są jajka nadziewane rozmaitymi farszami i nadzieniami.

Dowolność w doborze składników i prostota modyfikacji powoduje, że powstały setki wersji jajek faszerowanych. My przygotowaliśmy dla Was jedną z prostszych i smaczniejszych, która zawiera w składzie chrzan i wyśmienitą szynkę drobiową, prosto z naszych Zakładów Mięsnych.

Jajka nadziewane czy faszerowane?

Spotyka się obie nazwy określające wypełnienie jajek. Obecnie wydaje się, że słowa te są używane zamiennie, jako synonimy. W przeszłości farsz kojarzył się wybitnie z nadzieniem mięsnym. Słowo nadzienie pozwala zaś na szerszą interpretację. Występuje bowiem w wersji zarówno słodkiej, jak i wytrawnej. Proponowane przez nas nadzienie do jajek należy do tych słonych, lekko pikantnych, które świetnie odnajdą się na śniadaniowym stole.

nadziewane jajka szynką
Jajka nadziewane szynką

Historia jajek nadziewanych

Może zaciekawi Was fakt, że jajka kurze nie zawsze były modne w Europie. Dużo bardziej ceniono kaczki, perliczki i gęsi. Pierwsze wzmianki o jajkach faszerowanych znajdują się w książkach kucharskich z XIII w. To również czas, w którym zaczęły pojawiać się inne zastosowania jajek. Z ciekawszych, warto wymienić jajka rzucane przez komin. Tajemniczo brzmiąca receptura kazała wybić jaja na węgle, zeskrobać i zjeść. Ta dość prymitywna forma jajecznicy znana jest też jako jajka gubione czy przeciągane w popiele.

Szynki Hańderek na wielkanocnym stole

Jesteśmy przekonani, że i na Waszych stołach znajdą się wyroby mięsne. Do koszyczka wielkanocnego zapewne trafi też jedna z wybornych kiełbas podsuszanych naszej firmy. Ale poszczególne wędliny również mogą wzbogacić wasze potrawy, sałatki, a nawet jajka. W poniższym przepisie uwzględniliśmy szynkę wieprzową. Pozostawiamy Wam pełną dowolność w wyborze, delikatnie proponując wypróbowanie Szynki z Wędzarni z linii Biesiada Polska.

Przepis na jajka nadziewane szynkowym farszem

Jajka nadziewane lub jajka faszerowane można wykonać na różne sposoby. Najszybszym z nich jest ugotowanie jajek na twardo i wyłożenie masy w miejsce żółtek. Często robi się to za pomocą rękawa dekoracyjnego wyciskając nadzienie w formie różyczek. Innym sposobem jest wypełnienie farszem skorupki. Wymaga ona jednak więcej czasu. My proponujemy prostszy sposób.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 15 godzin
Czas gotowania 10 godzin
Gotowe w 25 godzin
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Potrzebne składniki
4 jajka
150g szynki wieprzowej,
łyżka szczypiorku,
1 czubata łyżeczka chrzanu,
2 łyżki majonezu,
sól, pieprz,

Sposób przygotowania

Jak przygotować jajka nadziewane szynką i chrzanem?
  1. Ugotuj jajka na twardo w osolonej wodzie.
  2. Szynkę pokrój w bardzo drobną kostkę, szczypiorek posiekaj.
  3. Ugotowane jajka obierz i podziel na połówki.
  4. Wybierz żółtka, dodaj chrzan, majonez oraz przyprawy i zmiel na jednolitą masę przy pomocy blendera. Na koniec dodaj szynkę i przemieszaj używając łyżki.
  5. Powstałą masę wykładaj w miejsce żółtek przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego wyciskając różyczki – o ile składniki są bardzo drobno pokrojone. Jajka wypełnione nadzieniem posyp posiekanym szczypiorkiem.