
Jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim
Składniki
Przygotowanie
Dodatkowe wskazówki
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 6 jajek
– 12 plasterków szynki Z Wędzarni (Hańderek)
– 1 papryka czerwona
– szczypiorek
– sól, pieprz,
– czosnek granulowany.
1. Ciasto francuskie kroimy na 6 kwadratów. Każdy z nich zlepiamy tak by powstał “koszyczek” z wgłębieniem i podniesionymi bokami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Do każdego “koszyczka” wkładamy pokrojoną paprykę, 2 plasterki szynki oraz wbijamy po 1 jajku. Posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
3. Pieczemy w temperaturze 2200C przez około 15 minut.
Podajemy ciepłe.
*Inspiracja zaczerpnięta z http://szefowa-kuchni.blogspot.com