Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki:

– 50 dag grochu żółtego, połówek

– 50 dag wędzonego boczku (Hańderek)

– 50 dag kiełbasy Dymionej (Hańderek)

– 2 duże cebule

– 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

– papryka wędzona słodka i ostra

– olej

– woda lub bulion ok. 3 litrów

 

  1. W dużym rondlu lub w kociołku rozgrzewamy tłuszcz i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę, obsmażamy pokrojony boczek oraz kiełbasę, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i razem smażymy przez minutę, a następnie podlewamy wodą i dodajemy groch.

 

  1. Grochówkę gotujemy przez ok. 40 minut do godziny, aż groch się częściowo rozpadnie i zagęści zupę. Podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu aby nic nie przywarło do dna, ewentualnie uzupełniamy wodę jeśli za dużo jej odparuje, wszystko zależy od tego jak gęsty efekt chcemy otrzymać. Gorącą grochówkę podajemy z chlebem.

Smacznego!

 

https://apetyczna-babeczka.blogspot.com