Ciecierzyca w pomidorach
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Przygotowanie

Dodatkowe wskazówki

Składniki:
– 400 g ciecierzycy
– 300 g kiełbasy kiełbasa Dymiona (Hańderek)
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 3 ząbki czosnku
– 2 pieczarki
– 1 łyżka octu balsamicznego
– sól, pieprz
– łyżka sosu sojowego
– szczypta chilli
– 500 ml sosu pomidorowego 
– opcjonalnie ryż do gotowego już dania.
 
Wykonanie:
Ciecierzyce zalewamy na noc zimną wodą, zostawiamy aby napęczniała. Następnie przepłukujemy ją na sitku pod wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy ją wodą – 1 porcja ciecierzycy i 4 porcje wody. Wodę solimy. Gotujemy 40 minut, czas zawsze jest podany na opakowaniu.
Paprykę kroimy w większą kostkę, czosnek także, pieczarki w plasterki. Kiełbasę kroimy na pół i na plasterki. 
Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pieczarki, podsmażamy je z odrobiną soli, jak już będą gotowe dodajemy paprykę i czosnek. Wlewamy ocet balsamiczny i sos pomidorowy. Przykrywamy pokrywką i dusimy chwilkę, następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę i jeszcze wszystko razem dusimy 20 minut.
Kiełbasę podsmażamy na patelni i na koniec dodajemy do ciecierzycy, przyprawiamy do smaku, dodajemy sos sojowy, chilli, sól, pieprz. Można podawać z ryżem.
Smacznego!
 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.kulinarnamaniusia.pl