
Chrzanówka wielkanocna
Składniki:
– 2 l serwatki lub maślanki,
– 20 dag boczku,
– 2 laski kiełbasy bekonowej,
– 4 laski chrzanu,
– 6 jajek ugotowanych na twardo,
– 5 łyżek śmietany,
– sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Serwatkę należy wlać do garnka. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę i jajka w cienkie plasterki, a chrzan w drobne podłużne paseczki. Następnie do serwatki wsypujemy boczek, kiełbasę i chrzan. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone na plasterki jajka. Gotujemy wszystko przez następne 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem zupę można przyozdobić posiekanym zielonym koperkiem.
Zupę podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem chleba – najlepiej razowego.
*przepis pochodzi z www.winiary.pl