Calzone po apulańsku z szynką

Calzone po apulańsku z szynką

SKŁADNIKI:
–  3 porcje ciasta na pizzę,
–  250 g świeżego sera ricotta,
–  250 g mozzarelli pokrojonej w kostkę,
–  250 g szynki pokrojonej w cienkie plasterki,
–  3 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
–  100 g pomidorów z puszki, osączonych i pokrojonych,
–  sól.

 

SPOSÓB WYKONANIA:
Przygotuj ciasto. Kiedy wyrośnie zagniataj je przez 1 minutę na blacie lekko oprószonym mąką, a potem podziel na 4 równe porcje. Rozwałkuj ciasto na krążki o średnicy 23 cm. Na połowę każdego calzone połóż ser ricotta, posyp mozzarellą i szynką zostawiając przy krawędzi wolny pasek o szerokości 2 cm. Zawiń drogą połową calzone i sklej dociskając mocno krawędzie. Umieść calzone na 2 blaszkach do pieczenia lekko posmarowanych oliwą. Zmieszaj pomidory z 2 łyżkami oliwy i solą. Rozłóż na wierzchu calzone. Piecz przez 20 – 25 minut w rozgrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze 230 stopni aż calzone przybiorą złotobrązowy kolor.

 

SMACZNEGO!

 

*Przepis pochodzi z http://grumko.blox.pl

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania