+48 33 817 71 94

Papryka naprawdę HOT!

Papryka naprawdę HOT!

Papryka Trinidad Moruga Scorpion rośnie na wyspach Trinidad i Tobago. I z wyglądu nie wydaje się taka hot. Subiektywne odczucia nie są w stanie jednoznacznie dostarczyć danych, stąd w 1912 roku została opracowana przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville'a skala, do oceny ostrości potraw i oznaczana jest skrótem SHU. Mierzy się zawartą w potrawach ilość kapsaicyny.

Czysty alkaloid ma ostrość około 15-16 mln SHU. Same wartości liczbowe niewiele jednak powiedzą – konieczne jest porównanie z czymś, co znamy z życia.

Dla porównania ostra papryka pepperoni ma 100-500 SHU.

A wspomniana w tytule papryczka…1 200 000 SHU. Taka to dopiero nada ostrości potrawom J.

Jednak kto nie chce narazić się na poważne problemy zdrowotne lepiej niech nie próbuje.

 

unnamed

 

 

NaszeMarki-przegląd logo

Nasze marki

  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo
  • logo

Charles Daigneault

poleca pyszne potrawy!

Charlie Daigneault przepisy

facebook
kontakt

Sekretariat

Dział zamówień

Marketing