Składniki:
– 6 filiżanek jasnego piwa
– 1 łyżka kminku
– 1 łyżka nasion kolendry
– 1 łyżka nasion gorczycy
– 3 duże cebule (obrane i pokrojone)
– 2 ząbki czosnku (rozgnieciony)
– kłącze imbiru (4-5 cm, rozgniecione w prasce)
– 1,5 kg kiełbasy
– 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Przygotuj grill aby był wystarczająco rozgrzany.
Wymieszaj piwo, kminek, kolendrę, gorczycę, cebulę, czosnek, imbir w dużym garnku. Następnie dodaj kiełbasę.
Umieść garnek na grillu i doprowadź prawie do wrzenia (ale aby piwo nie wykipiało). Przygrzewaj na wolnym ogniu aż kiełbasa będzie prawie ugotowana (około 3-4 minuty). Ściągnij garnek z grilla i zostaw kiełbasę w wywarze przez ok 30 minut. Przenieś kiełbasę na talerz.
Kiełbasę posmaruj olejem pokrój w 5-6 cm kawałki i grilluj, aż skórka będzie chrupiąca i na brązowo zarumieniona.
Podawaj na talerzu ze świeżą sałatką